fbpx
Svart Barnteckning på vittpapper

Skapande skola-utställning våren 2021

 - 

Sex skolklasser från årskurs 4 och 5 i Österportskolan, Malmö, har under mars månad deltagit i projektet Skapande skola, den här gången inspirerade av den romska konstnären Ceija Stojkas utställning.

Konstnären och författaren Ceija Stojka levde 1933–2013 och överlevde som barn tre förintelseläger under andra världskriget. Under projektet pratade man mycket om känslor och situationer som kan uppstå när man är med om en förändring i livet.

Utställningen visar måleri och teckning med oljepastell, gouache och kol. Målningarna på blått växtpresspapper, skapade med oljepastellkrita, utgår från elevernas unika berättelser utifrån minnen kopplade till tre valda ord. De svartvita målningarna är fria tolkningar av Ceija Stojkas utställning. Eleverna gjorde varsin målning på ett eget papper. De stora målningarna är gjorda i grupper om sex elever utifrån ord som handlade om utställningens olika teman: ”När vi reste”, ”Jakten”, ”Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, Bergen-Belsen” och ”Tillbaka till livet”. Exempel på ord som användes i måleriet: naturen, familj, orättvisa, återhämtning, hopplöshet, jord, hopp, livslust, vinter, instängd, ovisshet, jagad, vänskap.

Samordnare: Danica Srnic, Österportskolan
Konstnär: Johanna Schartau
Projektledare och pedagoger: Antje Nilsson, Malmö Konsthall och Joakim Danell, Malmö Kulturskola
DDeltagande klasser: 4A, 4B, 4C, 5A, 5B, 5C

Projektet har genomförts med stöd från Skapande skola.