fbpx
Svartvitt porträtt av Adrienne Rich

ADRIENNE RICH: Atlas över en invecklad värld

 - 

”Konsten är värdelös om den bara pryder middagsbordet hos den makt som håller den gisslan.”

Med de orden tackade Adrienne Rich nej till ett pris från Clinton-administrationen 1997. Hennes författarskap, laddat med stor litterär såväl som politisk sprängkraft, spänner mellan poesi, essäistik och feministisk teori. Nu finns äntligen Richs poesi på svenska i ”Atlas över en invecklad värld”. Möt översättarna Athena Farrokhzad och John Swedenmark i ett samtal om Richs författarskap. Medverkar gör även poeterna Iman Mohammed och Niklas Törnlund, som både läser dikter av Adrienne Rich och eget material.

Evenemanget är ett samarr mellan Malmö Konsthall, ABF Malmö och ellerströms förlag och kommer att ske inne i utställningshallen med bar från restaurang SMAK.

Medverkande:

Athena Farrokhzad är född 1983, bor i Stockholm och är poet, översättare, litteraturkritiker, och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. Hon har gett ut diktsamlingarna ”Vitsvit” och ”I rörelse”.

Iman Mohammed är född 1987 och bosatt i Malmö. Hon har gått på Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning i Göteborg. Hon debuterade i antologin ”Blå Blixt” och har gett ut diktsamlingarna ”Fermata”, ”Bakom trädet ryggar”, och ”Aureola”.

Niklas Törnlund är född 1950, bosatt i Lund och verksam som poet och musiker. Den litterära banan inleddes med översättningar av amerikansk poesi, och han debuterade 1977 med diktsamlingen ”Mellan istiderna”. Han har gett ut ett stort antal diksamlingar och driver Litteraturbaren på Grand i Lund.

John Swedenmark är född 1960 och bosatt i Stockholm. Han är verksam som skribent och översättare från ett flertal språk, med fokus på isländska, från vilket han bland annat översatt Jón Kalman Stefánsson och Sjón.

Moderator Marie Pettersson är förläggare på ellerströms förlag och kulturskribent i Sydsvenskan.

Samarr: ellerströms förlag and ABF Malmö

Bild: Adrienne Rich. Foto: Robert Giard