fbpx
Svart bok med vitt X ståendes i vitt rum

BOKSLÄPP: Sorteras under: Le Travail / Björn Lövin

 - 

Void Books släpper boken Sorteras under: Le Travail / Björn Lövin, som innehåller en genomgång av en orealiserad totalutställning baserad på Björn Lövins verk samt essäer av Lisa Rosendahl och Emily Segal. Bokens grafiska formgivning är gjord av Jonas Williamsson. Detta är förlaget Null & Void Books fjärde titel.

Björn Lövin (1937–2009) var en av de första svenska installationskonstnärerna och hans storskaliga arbeten innehöll kritik mot totalitära system, från folkhemmet till konsumtionssamhället, som inkluderar vissa och stänger ute andra och som lockar med trygghet, men på bekostnad av individens frihet. Hans karriär inleddes med en soloutställning på Moderna Muséet under Pontus Hulténs ledning och inkluderade soloutställningar på Centre Pompidou i Paris, Liljevalchs och Kulturhuset i Stockholm och på Malmö Konsthall (1988/9) med flera.

I två skisser, en på engelska och en på svenska, presenteras idén om en totalutställning som skulle inkludera de flesta av hans verk, stora installationer och filmer, som ett sammanfattande allkonstverk. I boken återskapas Lövins idé om totalutställningen genom att ”Le Travail” digitalt visualiseras i 3D, en digital rumslighet skapas som efterliknar en fysisk.

Boken säljs i Malmö Konsthalls bokhandel till specialpris under boksläppet.

Bild: Omslag till Sorteras under: Le Travail / Björn Lövin, 2019