fbpx
Betong klädd i färgglad mosaik ute i stad

BOKRELEASE: ”Varje människa är en trädgård” av Åsa Maria Bengtsson

 - 

Boken Varje människa är en trädgård berättar om mer än 20 år av konstnären Åsa Maria Bengtssons verksamhet och visar ett urval av både offentliga verk och konstverk som visats på konsthallar, museer och gallerier. Den innehåller ett förord av Marika Reuterswärd, chef för Kristianstads konsthall, och en text av Per Engström, författare och poet. Boken är formgiven av Andreas Nordström.

Kl 19.00 håller Åsa Maria Bengtsson en presentation av sina offentliga verk och berättar om processen bakom offentlig gestaltning, från tankar, skisser, modeller till verklighet. Publiken får oftast bara se ett slutresultat, men hur går det till? I de offentliga verken arbetar Åsa Maria Bengtsson i olika material och tekniker som mosaik, vatten, ljusprojektioner, brons, aluminium, rostfritt stål, sten, print på plexiglas, video, grafisk betong.

Åsa Maria Bengtsson är utbildad på Grafikskolan Forum i Malmö mellan åren 1982–1987. Hon har genomfört ett stort antal utställningar på gallerier, museer och konsthallar i Sverige och utomlands under de mer än 30 år hon varit verksam. Parallellt med dessa har hon samarbetat med andra konstnärer i projektform och kurerat videofestival och grupputställningar samt arbetat med film och ljuskonst, som scenograf, illustratör och pedagog. Hon har erhållit ett stort antal stipendier och utmärkelser under årens lopp, bl a 10-årigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden 1997–2007. Det senaste decenniet har de offentliga verken blivit fler och alltmer uppmärksammade, publikt och konstnärligt. I Malmö finns hon representerad med verket Way to go på Davidshallsbron.

Bild: Åsa Maria Bengtsson, Gyllene Snittet, Stortorget, Mölndal 2019