fbpx
En bild som visar omslaget till boken Svalget
Omslag till boken Svalget, royal 2021

Bokrelease/Rojal

Bokrelease X3 med performance 11.5 2022

Det Göteborgsbaserade artist book-förlaget rojal släpper tre nya böcker och firar på Malmö konsthall med presentation, läsning, performance+ljudverk av Leif Holmstrand och Jonas Örtemark, samt böcker till förmånliga priser. Under kvällen presenteras Leif Holmstrands och Jonas Örtemarks 2885-sidiga mastodontbok Svalget, Nils Olssons experimentella essäbok r, och den vindlande algoritmkonstboken The Computer as Seen at the End of the Human Age.

Svalget är en stor experimentbok som växt fram under tio år ur en sväljande, inkorporerande, hejdlöst glupsk hållning. Halvcitat från samtidens nätgräl, recept, bloggar och ilskna diskussionstrådar har muterat, bearbetats och fogats samman med drömska visioner, förgrenande berättelser, poesi, ytterst prosaiska utspel och rytmiserade cut-up-kollage. Allt är smuts, sorg och gluphunger, allt är vackert och roligt.

 ”r” är titeln på en publikation som ställer frågan om vad som händer om vi väljer att förstå litteraturen som en redaktionell konstform. ”r” är ingressen till en teori om hur litterära konstverk kan läsas med en annan blick än den som reducerar genom att identifiera. ”r” är en essä om bland annat Carl Jonas Love Almqvist och Walter Benjamin. ”r” är ett aggregat och ett distributionssystem – som fortsätter att redigeras.

I The Computer as Seen at the End of the Human Age har 13 svenska och internationella konstnärer bjudits in för att appropriera, tolka och omskapa den digitala (konst)historien med hjälp av algoritmer – en självgående historieskrivning skapad av maskiner, 200 handbundna böcker, var och en med ett unikt innehåll.

Medverkande konstnärer: Geraldine Juárez, Cornelia Solfrank/Winnie Soon, Mishka Henner, Shane Hope, !Mediengruppe Bitnik, Rosa Menkman, Rosemary Lee, Olle Essvik, Evan Roth, Jonas Lund, Darsha Hewitt, Carl-Johan Rosén, Linda Hilfling Ritasdatter and Jacek Smolicki.

Mer information

kl 17–19
C-salen

https://www.rojal.se/

Bild av bok med ett omslag som liknar ett kretskort
Bokomslag: The Computer