fbpx
Svartvit bild av Lena Mattsson

BOKRELEASE: Lena Mattsson – The Window Opens to the World

 - 

Malmöbaserade konstnären Lena Mattssons konstnärliga värld presenteras i en ny bok som ges ut av Kerber Verlag i Berlin. Lars Gustaf Andersson, John Peter Nilsson och Charlotte Wiberg bidrar med texter som belyser Mattssons verk ur olika aspekter. Boken har fått titeln The Window Opens to the World, utifrån vad konsthistorikern Måns Holst-Ekström har sagt om Lena Mattsons konst: ”Fönstret öppnar sig för världen”.

Lena Mattsson är erkänd för sitt sätt att lyfta fram och utmana orättvisor och konflikter i vårt samhälle. I flera av sina verk deltar hon själv aktivt och väver in sina egna upplevelser och erfarenheter – hon identifierar sig starkt med de mest utsatta och drabbade i vårt samhälle. Denna mycket personliga, konstnärliga och poetiska sammanvävning av liv och konst ger hennes verk ett unikt uttryck.

Boken är rikt illustrerad och innehåller bl.a. ett antal tidigare ej publicerade installationsfotografier från Lena Mattsson separatutställning A Small Fairytale på Malmö Konsthall (30.11–10.2 2002). Formgivningen är gjord av Andreas Nordström.

Kl. 18–19 Lena Mattsson signerar boken
Boken finns till försäljning till förmånligt pris i Malmö Konsthalls bokhandel.

Kl. 19 Samtal & visning av Lena Mattssons verk 
Samtal kring hennes konstnärliga arbete tillsammans med filmvetaren och författaren Lars Gustaf Andersson, som följt hennes verksamhet under lång tid. Författaren och filmkritikern Charlotte Wiberg kommer också att delta i diskussionen. C-salen.

Lena Mattsson är född i Kungshamn 1966 och verksam i Malmö. Mattsson är främst video- och performancekonstnär, men började som målare och har inte minst intresserat sig för akvarellens möjligheter. Hon arbetar också som curator för samtidskonst. Hennes egna verk hänvisar ofta till konsthistoria och film och befinner sig i ett intensivt samtal med nuet och historien. Hon har deltagit i en rad utställningar över hela världen.

Bild: When Hades Bursts with Blooms av Lena Mattsson. Stillbild från video med Lena Mattsson