fbpx
Porträtt av Khalid Albaih

ARTIST TALK: Khalid Albaih

 - 

*Obs! Evenemanget framflyttat till söndagen den 10 januari pga det rådande coronaläget*

Khalid Albaih är en sudanesisk konstnär och politisk satiriker född i Bukarest, Rumänien 1980. Han arbetar med sociala och politiska teckningar och satirer, liksom konstnären Hassan Sharif (som Konsthallen visar hösten 2020) gjorde i sin ungdom. Albaih publicerar sina verk på sociala medier under namnet Khartoon!, ett ordspel som anspelar både på serieteckningar och på Khartoum, Sudans huvudstad.

Albaihs karikatyrer förmedlar en kritisk syn på auktoritära regimer och orättvisor, men uttrycker också solidaritet och hopp om en bättre framtid. Hans tecknade skildringar av Arabiska våren 2011 gjorde honom snabbt till en revolutionskonstnär. Många av hans verk förvandlades till stenciler och reproducerades på väggar i Beirut och Kairo och de används fortfarande av revolutionära grupper i hans hemland Sudan och av politiska aktivister i Jemen, Tunisien och Syrien. När traditionella medier och publikationer avvisade hans verk på grund av hans okonventionella stil och kritiska innehåll vände han sig till internet och sociala medier. Hans Facebook-sida, Khartoon!, där han adresserar Sudans politik och utvecklingen i arabvärlden, har i dag fler än 80 000 följare från hela världen. Under senare år har hans karikatyrteckningar publicerats i ett flertal kända internationella publikationer såsom NY Times och BBC, och hans essäer har publicerats i The Atlantic, The Guardian och Al Jazeera.

Albaih bor och arbetar, tack vare ICORN, för närvarande i Köpenhamn, Danmark. ICORN, International Cities of Refuge Network, är en medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet. ICORN ger förföljda författare, journalister, bloggare, fotografer, curatorer, konstnärer, skådespelare, regissörer och andra kulturutövare temporärt skydd genom residens i ett annat land.

Fritt inträde, endast 30 platser. På engelska. Boka din plats på info.konsthall@malmo.se och märk mejlet ”Artist talk 7.11”.

Om Covid-19: Vi tar endast emot 30 personer till evenemang i C-salen. Stolarna placeras med en meters avstånd från varandra och publiken ges möjlighet att hålla avstånd innan, under och efter arrangemanget. Vi delar ut munskydd och plasthandskar i dörren uppmuntrar er att använda dem.

Samarr. ICORN

Bild: Khalid Albaih. Foto: Alejo Arango.