fbpx

Amfi#4: Terroristens kropp

 - 

Amfi#4: Urpremiär för ny pjäs av Christina Ouzounidis med Johan Rabaeus & Beri Gerwise

Under tre kvällar i november blir Malmö Konsthall teatersalong. Den turnerande föreställningen Terroristens kropp, i regi av Saga Gärde och med Johan Rabaéus och Beri Gerwise på scen, får sin Sverigepremiär på Malmö Konsthall den 5 november. Föreställningen turnerar vidare till Göteborg och Stockholm.

Terroristens kropp är en ny pjäs av Christina Ouzounidis. Det är en monolog för två röster i samma kropp, med systern Ismene och brodern Polyneikes i rollerna. Det är Antigones syskon som talar: Ismene påstår att det är hon som begravt brodern, tvärtemot hur Sofokles drama lästs och lästs igen. Polyneikes är brodern som stred för fel sida i ett krig och som fortsätter att tala efter sin död. De försöker frenetiskt att greppa efter något beständigt, att tala fram det, att frammana det tills det är så tydligt att det går att begrava. Pjäsen är en systerpjäs till Ouzounidis tidigare pjäs Spår av Antigone.

I Christina Ouzounidis drama är språket spelplatsen. Här utspelar sig ett krig mellan det som måste sägas ut och det som inte vill anta en bestämd form. Orden är försök som beväpnar eller avväpnar. I Saga Gärdes regi blir pjäsen ett audiovisuellt verk som utmanar vårt begär efter enkla narrativ och undersöker hur det ogripbara ska ges form. En bror och syster framträder: Johan Rabaeus och Beri Gerwise ger röst åt systern som utan vittnen och utan erkännande ingriper i historien. Det vi gör i det dolda, måste det sägas ut, instagrammas för att finnas? Pjäsen dröjer sig kvar hos brodern, den fördömda kropp som samhället skjuter ifrån sig. Kan mänsklighetens onda gärningar verkligen förpassas till en plats utanför mänskligheten? Är det just i relation till den fördömda vi identifierar vår egen godhet? Ouzounidis återkommer i Terroristens kropp till det antika dramats myter och moraliska frågeställningar och skriver om historien tills något nytt framträder.

Föreställningen produceras av Amfi och är den fjärde föreställningen i Amfis serie med ny dramatik. Amfi är en ny plattform inom det fria kulturlivet som utmanar svensk samtidsdramatik och utforskar nya formspråk på scen.

OBS! Den planerade teatersupén i anslutning till föreställningen ställs in på grund av avbokningar och Folkhälsomyndighetens strängare restriktioner för restauranger. Däremot har restaurang SMAK öppet med soppa + bar kl 17–19 på premiärkvällen den 5.11. Övriga föreställningar insläpp kl 18.30, bokhandeln öppen före föreställning. 

Speltider

Torsdag 5.11 kl 19–20 (Konsthallen & SMAK öppna från 17–19)
OBS! Det inplanerade samtalet innan föreställningen är inställt pga Covid-19.

Fredag 6.11 kl 19–20 (insläpp till Konsthallen 18.30)

Lördag 7.11 kl 19–20 (insläpp till Konsthallen 18.30)

Öppet genrep

Öppet genrep onsdag 4.11 kl 19. Max 25 personer. Kräver anmälan till info.konsthall@malmo.se

Biljetter

Fritt inträde! Max 50 personer per föreställning. Boka din plats här.

Om Covid-19

Stolarna placeras med en meters avstånd från varandra och publiken ges möjlighet att hålla avstånd innan, under och efter arrangemanget. Vi delar ut munskydd och plasthandskar i dörren till alla evenemang och uppmuntrar besökarna att använda dem.

Produktion

På scen: Johan Rabaeus & Beri Gerwise
I samtal: Christina Ouzounidis med gäst från Stockholms Kvinnohistoriska, 5.11
Regi och komposition: Saga Gärde
Ljuddesign: David Gülich
Ljusdesign: Ellen Ruge
Teknik: Theodor Ryan
Grafisk form: Sepidar Hosseini
Producent: Chrisoula Faniadis

Mer om föreställningen & de medverkande här