
Afrofuturism: Sun Ra, science fiction och Sverige
-
Under slutet av 1990-talet började kulturkritiker benämna afroamerikansk science fiction, musik och konst som afrofuturism. Afrofuturism kombinerar element av science fiction, historisk fiktion och magisk realism med en kritik av vitheten som norm. Afrofuturism handlar om en alternativ framtid – en ny värld för afrikaner – med målet att skapa framtidstro och strävan bland afrikaner. Filmen Black Panther är ett exempel på afrofuturism och en anledning till att människor världen över under senare år fått upp ögonen för genren.
Malmö Konsthall står den 4 september värd för ett symposium om afrofuturism, arrangerad av Elena Wolay. Wolay är musikjournalist, DJ, föreläsare, bandbokare, musikproducent och curator. Sedan 2011 har hon drivit plattformen Jazz Är Farligt – en livescen, tidning, festival och ett bokningsbolag – och har under många års tid beskrivits som en av de mest drivande krafterna på Sveriges alternativa musikscen.
Föreläsning: Sun Ra och Afrofuturism
Med: Elena Wolay
Sun Ra Arkestra är en jazzorkester och den första i världen att introducera afrofuturism i sin musik. Sun Ra var pianist, kompositör och bandledare med egen jazzorkester, The Sun Ra Arkestra. Under fyra decennier, från tidigt 50-tal fram till 1993, då Sun Ra lämnade jorden, lyckades han både förtjusa och förvirra folk med sina filosofiska tankar, sin stil och sin musik som snabbt kunde växla från svängiga melodier till atonalt kaos. Sun Ra skapade ett helt eget universum med sin musik och Elena Wolay kommer att ge oss en introduktion till hans värld.
Föreläsning: Science fiction och Afrofuturism
Med: Nathan Hamelberg
De senaste åren har filmer som Black Panther och tv-serier som Luke Cage ökat intresset för afrofuturism som den uttrycks i science fiction. Den levda svarta erfarenheten har varit ett kontinuerligt inslag i science fiction sedan slutet av slutet av 1800-talet. Författaren Edward Johnson föreställde sig 1904 hur en afroamerikan transporterades in i en socialistisk framtid. George Schuylers bok Black No More (1931) föreställde sig en värld där afroamerikaner med teknikens hjälp kunde byta hudfärg och hur detta påverkade det samtida USA. Under 1960- och 70-talet gjorde kända författare som Samuel R Delany och Octavia Butler sina respektive debuter. Varje generation av afroamerikanska science fiction-författare har på olika sätt speglat och inkorporerat erfarenheten av att vara svart i genren.
Föreläsning: Att se jorden före världens slut – om Afrofuturism i konsten
Med: Loulou Cherinet
Loulou Cherinet är född 1970 och utbildad vid Addis Ababa University School of Fine Art & Design och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Under flera års tid pendlade Cherinet i sitt arbete mellan Etiopien och Sverige, i dag bor hon i Stockholm och undervisar vid Konstfack som professor i konst. Cherinets konstnärliga praktik spänner över rörlig bild och installation som på olika sätt låter ett berättande ta form genom improviserade samarbeten, iscensättningar och rumsliga montage av film. I ett pågående arbete, Wild Beyond, utforskar hon även storskaligt scenografiskt måleri i rörliga panoraman och cykloraman, föregångare till filmen och samtida immersiva tekniker.
Cherinets verk har visats på biennaler i Göteborg, i São Paulo, Venedig, Dakar, Tallin, Bamako, Genève och Sydney såväl som i en rad stora turnerande grupputställningar som Africa Remix och Divine Comedy kurerade av Simon Njami eller Modernautställningen, Momentum 7 och Manifesta 8 i Murcia.
Filmvisning: Jordbundna (Earthbound) – Sveriges första afrofuturistiska film
Sverige 2021 – 11 min – svenska, engelsk text
Manus & regi: Baker Karim
Produktion: Olivier Guerpillon & Frida Hallberg
Producerad av: Fox in the snow, i samproduktion med SVT och Film i Skåne, med stöd av Svenska Filminstitutet
Cast: Alexander Karim, Saga Gärde, Michael Norlind, Saptieu Jeng, Mathilde Gbotto Carlsson
Om hundra år har människan förstört miljön. Planeten är döende och vissa har valts ut för att resa iväg på en interplanetär Ark som ska rädda mänskligheten. Max är inte bland de utvalda. Men hans mål är att komma upp på Arken, till vilket pris som helst.
Jordbundna är Sveriges första afrofuturistiska film, skriven och regisserad av Baker Karim. Filmvisningen följs av ett samtal mellan Samuel Girma (curator inom film och konst) och regissören Baker Karim.
→ Boka plats via info.konsthall@malmo.se
Parallellt med konferensen visar Malmö Konsthall utställningen Sun Ra, curaterad av Elena Wolay, under perioden 18.8 – 12.9. Läs mer om utställningen här.
Projektet har erhållit stöd från Öppna Malmö – Malmö stads satsning 2020–2022 för att motverka rasism, Malmö stad.