fbpx
målning i starka färger. ett brunt tåg, med svastika symbol, åker på ett räls. Himlen runt om kring är i röd färg

Digital vernissage: Ceija Stojka

 - 

Välkommen på Malmö Konsthalls första livesända vernissage!

Utställningen invigs av Frida Trollmyr, kommunalråd för kultur och fritid och ordförande för Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer. Övriga talare är Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall, utställningens curatorer Noëlig Le Roux och Xavier Marchand, Mujo Halilovic, verksamhetsledare, och Marian Wydow, sekreterare, från Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC), som fungerat rådgivande i utformandet av utställningen.

Öppningen är tillgänglig via denna länk, som också är tillgänglig för icke-Facebookmedlemmar.

Konstnären Ceija Stojka (1933–2013) överlevde tre koncentrationsläger innan hon många år senare, som en av de första romer någonsin, började vittna om sina upplevelser i text och bild. Utställningen på Malmö Konsthall presenterar cirka 140 målningar och är den första stora presentationen av hennes verk i Sverige. Konstnärskapet fokuserar på den romska Förintelsen, men fungerar även som en berättelse om romernas liv och historia både i Sverige och internationellt.

Malmö Konsthall är tillfälligt stängd. Vi inväntar information från Malmö stad gällande när och i vilken form vi kan öppna utställningen på ett tryggt sätt, med anledning av Covid-19.

Ceija Stojka. Utan titel, saknar årtal. På baksidan: Wien–Auschwitz. Akryl på kartong. 50 x 70 cm. Hojda and Nuna Stojka Collection, Wien. Foto © Matthias Reichelt