fbpx
Två personer står i blå tröjor bland konstverk

KLIMAT-TALK MED UNGA HAVSAMBASSADÖRER

 - 

Hur påverkas Malmö och havet runtomkring av klimatförändringarna? Och hur kan vi tillsammans jobba för ett renare hav?

I den nya samtalsserien Art in the time of climate crisis bjuder miljö- och konstprofiler i de nordiska länderna på korta talks om miljö, hav och framtid. Malmö Konsthalls inspiratörer är två av Malmös unga havsambassadörer, Fatima Khalil och Umer Khan. Havsambassadörerna för en kamp för ett friskare hav genom att sprida information om hur det ser ut under ytan och sätta press på de som bestämmer. Under sin tid som havsambassadörer har de talat inför FN-organet Unesco, träffat representanter för den svenska regeringen och fått en inbjudan till FN:s klimatmöte 2020.

Marint Kunskapscenter utbildar varje år så kallade Unga Havsambassadörer på olika orter i landet. Det är ungdomar mellan 12 och 16 år som får utbilda sig och lära sig mer om havet. Ambassadörerna ansvarar sedan för att sprida och öka kunskapen om havet på sin skola och ort.

Inspirationsföreläsningarna är ett samarbete mellan Malmö Konsthall, Reykjavik Arts Festival och musikfestivalen Borealis i Bergen. Samtalsserien är en del av klimatarrangemangen kring klimatoperan Sun & Sea, som skulle visas på Malmö Konsthall våren 2020, men som på grund av covid-19 flyttats fram till våren 2021. Art in the time of climate crisis genomförs med stöd av Nordiska ministerrådet och biblioteken i Malmö.

7 minuter. Svensk och engelsk text.

Bild: Fatima Khalil och Umer Khan. Foto: Fredrik Åkerberg