fbpx
Abstrakt och suddig bild i grönt och rött av händer med plasthandskar som tar på varandra

Moloid A… presenterar: Boksamtal om Augustimänniskor  

9.11 2022 kl 18

Välkommen på ett samtal om romanen Augustimänniskor mellan dess författare, ryska Sergej Lebedev, och Johanna Lindbladh, forskare i rysk litteratur. Samtalet förs på engelska.

Ryssland, augusti 1991: En kupp skakar landet, Gorbatjov avsätts och Jeltsin tar makten. Landet splittras och ingenting är längre som det varit under årtionden tidigare. Vissa tjänar pengar på utvinningen av jordens resurser, medan andra sjunker långt ner i fattigdom. Under denna tid av total omvälvning upptäcker bokens jagberättare sin farmors dagbok en samling anteckningar som avslöjar hemska sanningar om det förflutna och inser att tystnaden måste brytas om Ryssland ska ha en framtid.

Sergej Lebedevs Augustimänniskor är den tredje romanen översatt till svenska, efter Vid glömskans rand och Debutant, som båda rosats av kritikerna. Sedan 2010 har han publicerat fem romaner om Sovjets komplicerade förflutna, effekterna av Stalins repressioner och dess konsekvenser för ett samtida liv i Ryssland.

“Lebedev genomskådar det de flesta sovjetiska och post-sovjetiska författarna inte ville se.”

Vladimir Sorokin

  Programmet presenteras av konstnärsduon Moloid A… som under höst och vinter 2022–2023 välkomnar publiken till en serie kvällsprogram i Malmö Konsthalls utställning I staden växer ett fält – 50 konstnärer i Malmö.

Information

Vad: Samtal, poesi, musik & dramaläsning
När: 9.11 2022 kl 18
Var: Utställningshallen

Språk: Engelska

Fri entré
Ingen föranmälan

Genomförs med stöd från Kulturrådet.

Logga för Kulturrådet.

Medverkande

Sergej Lebedev, född 1981 i Moskva och bosatt i Berlin, har arbetat som grävande journalist i många år. Sedan 2010 har han publicerat fem romaner om Sovjets komplicerade förflutna, effekterna av Stalins repressioner och dess konsekvenser för ett samtida liv i Ryssland. Lebedevs böcker har översatts till tjugotvå språk och blivit nominerade till flera internationella litterära priser.

Johanna Lindbladh är docent i slaviska språk, litterär inriktning, vid Lunds universitet. I sin aktuella forskning studerar Lindbladh hur erfarenheter, minne och identitet gestaltas konstnärligt i främst ryskspråkig litteratur, film och teater efter Sovjetunionens fall 1991 och framåt.

Halvkroppsbild av man som talar i en mikrofon.
Sergej Lebedev