Abstrakt och suddig bild i grönt och rött av händer med plasthandskar som tar på varandra

Samtal: Augustimänniskor

9.11 2022

Välkommen till ett samtal om romanen Augustimänniskor, nyutkommen på Nilsson förlag i Malmö. Möt bokens författare – ryske Sergej Lebedev, baserad i Berlin – och Johanna Lindbladh, forskare i rysk litteratur. 

Moloid A… presenterar den andra kvällen av fem i sin serie för Malmö Konsthalls utställning “I staden växer ett fält”.  

“Lebedev genomskådar det de flesta sovjetiska och post-sovjetiska författarna inte ville se.”

Vladimir Sorokin

Sergej Lebedev är född 1981 i Moskva. Sedan 2010 har han publicerat fem romaner om Sovjets komplicerade förflutna, effekterna av Stalins repressioner och dess konsekvenser för ett samtida liv i Ryssland. Lebedevs böcker har översatts till tjugotvå språk och blivit nominerade till flera internationella litterära priser.

Johanna Lindbladh är docent i slaviska språk, litterär inriktning, vid Lunds universitet. I sin aktuella forskning studerar Lindbladh hur erfarenheter, minne och identitet gestaltas konstnärligt i främst ryskspråkig litteratur, film och teater efter Sovjetunionens fall 1991 och framåt.

Information

Vad: Samtal, poesi, musik & dramaläsning
När: 9.11 2022 kl 18
Var: i C-salen

Språk: Engelska

Fri entré
Ingen föranmälan

Ryssland, augusti 1991: En kupp skakar landet, Gorbatjov avsätts och Jeltsin tar makten. Landet splittras och ingenting är längre som det varit under årtionden tidigare. Vissa tjänar pengar på utvinningen av jordens resurser, medan andra sjunker långt ner i fattigdom. Under denna tid av total omvälvning upptäcker bokens jagberättare sin farmors dagbok en samling anteckningar som avslöjar hemska sanningar om det förflutna och inser att tystnaden måste brytas om Ryssland ska ha en framtid.

Sergej Lebedevs Augustimänniskor är den tredje romanen översatt till svenska, efter Vid glömskans rand och Debutant, som båda rosats av kritikerna. Översatt från ryskan av Nils Håkanson.

Halvkroppsbild av man som talar i en mikrofon.
Sergej Lebedev