fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Blinking Blind: En kväll av berättelser

Erik Magassa sittandes i lila overall med en gul kopp i sin stökiga och färgrika verkstad.
Eric Magassa. Foto: Peter Claesson / Stenastiftelsen

Blinking Blind: En kväll av berättelser

klockan

Kvällens program tar utgångspunkt i Eric Magassas platsspecifika installation Blinking Blind i utställningen FLIGHT. Möt journalist Rafaela Stålbalk Klose när hon berättar om Svarta Saras öde i Kalmar och lyssna till en konsert med griot Malick Diabete på kora. Kvällens värd och DJ är konstnären Eric Magassa.

Blinking Blind är ett collage där Eric Magassa binder samman sin personliga historia med världens historia genom bilder, film och musik. Magassa växte upp mellan Sverige, Frankrike och Senegal och både hans konstnärliga och personliga identitet har formats av dessa tre platser och vad det innebär att navigera mellan dem. I Blinking Blind förekommer ett porträtt av Mazahr Makatemele, som kom att kallas Svarta Sara i Kalmar. Journalist Rafaela Stålbalk Klose berättar mer om Mazahr Makatemeles öde. Malick Diabete, griot från Senegal, spelar i utställningshallen på det västafrikanska stränginstrumentet kora. Avslutningsvis äter vi vegetarisk Yassa – en traditionell senegalesisk maträtt – tillsammans. Restaurang SMAKs bar är öppen under kvällen.

Rafaela Stålbalk Klose är journalist som skriver och gör radio kring teman som rör identitet, kön och kultur. Hennes stora intresse är att gräva bland dammiga arkiv för att hitta berättelser som inte berättats tidigare, helst om uppkäftiga och upproriska kvinnor. I hennes föreläsning på Konsthallen reser vi genom kolonialismens epok av slavhandel och exotism, rasism och frigörelse. Hon berättar om 16-åriga Mazahr Makatemele från Sydafrika som anlände till Kalmar 1862. Ingen i staden hade någonsin sett en svart person tidigare och hon blev snart känd som Svarta Sara. Men vem var hon och hur hamnade hon i Kalmar? Berättelsen om Mazahr “Sara” Makatemeles liv i Kalmar är ett tidigt och viktigt vittnesbörd om svarta svenska kvinnor i historien.

Malick Diebate kommer från en griotfamilj i Senegal där musiken och berättartraditionen har funnits i många generationer. Diebates huvudinstrument är kora, som även kallas västafrikansk harpa. En kora har vanligtvis 21 strängar och är gjord av kalebass, koskinn och padoukträ. En griot är en budbärare som förmedlar information om viktiga saker som händer runt omkring dem genom sånger. Förr i tiden var deras funktion lik dagstidningens, och än i dag fyller de en mycket viktig roll som berättare och budbärare i en muntlig tradition. De har hållit historien levande och bevarad i århundraden genom att föra sina sånger vidare från generation till generation. Griottraditionen förs vidare inom familjen; från föräldrar eller farföräldrar till nästa generation.

Vad: Konsert, föreläsning & program
När: Ons 29.3 kl 17.30
Var: Utställningshallen & Verkstan
Språk: Svenska

Fri entré